Dostupni linkovi

BiH 15. februara definitivno predaje aplikaciju za članstvo u EU


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je danas da je BiH spremna da 15. februara u Briselu preda aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

"Spremni smo da predamo aplikaciju i bili smo i ranije. Ovo ne predstavlja ništa nego našu volju i opredijeljenost", poručio je Čović u obraćanju novinarima.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uručiti će aplikaciju ministru vanjskih poslova Kraljevine Holandije Bertu Koendersu, a kako je ranije najavljeno, svečanosti će prisustvovati visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn.

Kako bi aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji bila kredibilna, odnosno prihvaćena, BiH država mora usvojiti mehanizam koordinacije te izmijeniti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU u dijelu koji se odnosi na tradicionalnu trgovinu.

Čović danas nije želio objašnjavati detalje iz dokumenta o mehanizmu koordinacije kazavši kako bi bilo neozbiljno objašnjavati tako obiman dokument.

"Mehanizam koordinacije treba nama i u konačnici sve završava na Vijeću ministara BiH. Iz Evropske unije je bilo ljudi koji su rekli da nismo spremni, ali to su naprimjer rekli i Hrvatskoj, a Hrvatska je danas članica EU", istakao je Čović.

XS
SM
MD
LG