Dostupni linkovi

U utorak počinje BiH suđenje Naseru Oriću


Za utorak, 26.siječnja, zakazan je početak suđenja pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću - za ubojstva zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice 1992.godine, javlja dopisinik RSE.

Švicarske vlasti uhitile su prošle godine Orića, ratnog zapovjednika ARBiH Srebrenice, na osnovu potjernice iz Srbije zbog navodnih zločina u Zalazju na području Srebrenice tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Orićevi odvjetnici ustvrdili su da zločini za koje se Orić tereti bili predmet haške optužnice, a potom i presude Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), no Haški sud je odbacio takvo tumačenje te naveo – kako se optuženom može suditi u BiH. Podsjetimo Orić je, nakon što je proglašen krivim, 2008.oslobođen nakon žalbe.

Sudac Mehanizma za međunarodne kaznene sudove Liu Daqun odbacio je potkraj 2015.godine zahtjev Orića da se Sudu BiH naloži obustavljanje postupka za ratne zločine „jer mu se pred Sudom BiH želi suditi za iste zločine za koje mu je suđeno pred Haškim sudom (ICTY)“.

Sudac Daqun je konstatirao u odbijenici da se Oriću u Haagu sudilo po zapovjednoj odgovornosti za zločine koje su počinili vojnici pod njegovim zapovjedništvom, dok se na Sudu BiH tereti osobno za ubojstvo jedne osobe u selu Zalazje, kao i sudjelovanje u ubojstvima dvoje ljudi u Bratuncu.

XS
SM
MD
LG