Dostupni linkovi

Oland: Nijedna pretnja militanata neće zastrašiti Francusku


Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas da nijedna pretnja militanata neće zastrašiti Francusku nakon što je "Islamska država" objavila video snimak o počiniocima napada u Parizu 13. novembra 2015. godine.

"Ništa nas ne plaši i nijedna pretnja ne može da unese zrno sumnje za nastavak borbe protiv terorozima", rekao je Oland novinarima u Nju Delhiju gde se nalazi u višednevnoj poseti.Francuski predsednik je rekao da je video snimak "samo diskvalifikovao počinioce napada" u kojem je poginulo 130 i povredjeno 350 osoba.

Oland, koji planira da produži vanredno stanje u Francuskoj, dodao je da i dalje postoji pretnja navodeći da se zemlja "nikada neće predati već će koristiti sva sredstva za svoju odbranu" od terorizma.

U snimku naslovljenom "Ubijte ih gde god na njih naidjete" pominje se devet napadača u Parizu, četiri državljana Beligije, trojica iz Francuske i dvojica iz Iraka.

Islamska država, koja je kasno sinoć objavila snimak putem svog medijskog ogranka El Hajat, prikazala je militante tokom obuke i kako ubijaju žrtve predstavljene kao taoci.

Obraćajući se na arapskom i francuskom, nekoliko njih na snimku je navelo da se njihova poruka odnosi na sve zemlje koje učestvuju u medjunarodnoj koaliciji, predvođenoj SAD, koja bombarduje njihove položaje u Iraku i Siriji od avgusta 2014. godine.

"Islamska država" zaposela je u junu 2014. godine velike delove teritorije Sirije i Iraka i redovno snima pogubljenja kao deo propagande.

XS
SM
MD
LG