Dostupni linkovi

Iran: Uhapšeno 100 osoba za napad na ambasadu Saudijske Arabije


Iran je uhapsio oko 100 osumnjičenih za napad na ambasadu Saudijske Arabije početkom meseca, koji je doveo do prekida diplomatskih odnosa dve zemlje, saopštio je portparol iranskog pravosuđa.

"Posle napada je uhapšeno oko 100 ljudi, od kojih su neki pušteni na slobodu", rekao je portparol Golamhosein Mohseni Ejei za iransku državnu novinsku agenciju IRNA.

Napetosti između Saudijske Arabije i Irana, pretežno naseljenog šiitima, eskalirale su ovog meseca kada su Rijad i niz njegovih saveznika prekinuli diplomatske veze sa Teheranom.

Taj korak je preduzet nakon što su demonstranti zapalili saudijsko diplomatsko predstavništvo u Iranu, reagujući na to što je Saudijska Arabija 2. januara pogubila šiitskog verskog vođu Nimra al Nimra.

Demonstranti, koji su se u znak protesta okupili ispred ambasade, upali su u zgradu i počeli da pucaju, nakon čega ih je policija udaljila.

Na fotografijama koje su se pojavile na Tviteru videli su se delovi unutrašnjosti saudijske ambasade u plamenu i uništeni komadi nameštaja.

Napad je osuđen sa svih nivoa vlasti i mi smo odmah preduzeli ozbiljne korake, rekao je Ejei, prenosi AFP.

XS
SM
MD
LG