Dostupni linkovi

Avramopulos: Grčka ostaje u zoni Šengena, nema blokade granica


Evropski komesar za pitanja migracije Dimitris Avramopulos demantovao je da postoji plan EU za izbacivanje Grčke iz Šengenske zone slobodnog kretanja i za blokadu granice Grčke i Makedonije da bi se sprečio priliv migranata s Bliskog istoka ka zapadu Evrope.

Britanski list "Fajnenšel tajms" je u subotu objavio da lideri Evropske unije razmatraju "drastičan plan za zaustavljanje navale imigranata preko Balkana” uz potpunu blokadu granice Makedonije i Grčke.

Londonski dnevnik je naveo da bi o tome u ponedeljak mogli da raspravljaju ministri unutrašnjih poslova EU i dodao da su i Evropska komisija i Nemačka ključno zainteresovana za zaustavljanje nekontrolisanog dolaska migranata, spremne da podrže predlog Slovenije da se pomogne vladi Makedonije da zatvori granicu s Grčkom.

Međutim, evropski komesar Avramopulos je rekao da takav plan ne postoji.

“Grčka nije usamljena u suočavanju sa izbeglicama”, naglasio je grčki predstavnik u Evopskoj komisiji i objasnio da i Grčka u sklopu politike EU sarađuje sa zemljama Zapadnog Balkana, dakle i s Makedonijom, u okviru politike koja se oslanja na želju zemalja Balkana da budu primljene u EU.

U tom pogledu, prema njegovim rečima, politika Grčke prema izbeglicama ima podršku Evrope.

“Ne slažemo se s tim što se piše o Šengenu, o izbacivanju Grčke, jer Evropa ima izuzetno jasan stav koji je izneo i predsednik Junker, a to kažem i ja, kao nadležni komesar: Na svaki način ćemo sačuvati tu veliku tekovinu (Šengen) za šta su odgovorne i sve zemlje članice”, zaključio je Avramopulos.

XS
SM
MD
LG