Dostupni linkovi

Predsednik Makedonije pozvao ambasadore da budu pažljiviji


Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov pozvao je strane ambasadore u Makedoniji da budu pažljivi prilikom posredovanja u rešavanju političke krize da ih građani ne bi pogrešno shvatili.

"Zahvalan sam na zalaganju evrokomesara Johanesa Han za sprovođenje političkog dogovora i pozdravljam spremnost Evropske unije da obezbedi celovitu podršku i garanciju za slobodne i fer izbore. Ali imajući u vidu slovo i duh Bečke konvencije, očekujem da se prema ovom pitanju odnosite sa posebnom pažnjom, da vaši dobronamerni koraci ne bi bili pogrešno protumačeni od građana", rekao je on.

Taj apel Ivanov je uputio dva dana nakon izjave šefa delegacije EU u Makedoniji Taoba Orava da su evrodiplomate u Makedoniji izložene oštrim medijskim napadima i da dobijaju ozbiljne pretnje. To je bio povod i da Ministarstvo unutrašnjih poslova pojača obezbeđenje evropskih diplomata.

Negativna kampanja provladinih medija protiv predstavnika EU je počela nakon što je međunarodnja zajednica pojačala posredničku ulogu posle neuspešnog dogovora četiri najveće stranke oko datuma izbora i jednostrane odluke vladajuće koalicije VMRO DPMNE i DUI da izbori budu održani 24. aprila i pored protivljenja najveće opozicione stranke SDSM.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG