Dostupni linkovi

U Čečeniji masovna demonstracija podrške Kadirovu


U centru glavnog grada Čečenije, Groznom, danas je održan veliki miting podrške čečenskom lideru Ramzanu Kadirovu, koji je ušao u sukob sa predstavnicima ruske neparlamentarne opozicije i nevladinih organizacija, pošto ih je nazvao "izdajnicima" i "neprijateljima naroda".

Na mitingu "U jedinstvu je naša sila", učestvovalo je prema procenama lokalne policije, milion ljudi.

Prema zvaničnoj statistici, u Čečeniji je 2015. godine živelo 1,37 miliona ljudi.

Bliski saradnik Kadirova, predsednik čečenskog parlamenta Muhamed Daudov okupljenima je poručio da Kadirov daje ogromni doprinos jačanju ruske državnosti i prozvao "narodne izdajnike", odnosno one "koji ne žele da vide Rusiju kao jaku i samostalnu".

"Pojavljuju se džepne, plaćene marionete koje su se obogatile zahvaljujući izdaji državnih interesa", rekao je Daudov, i naveo, između ostalih, opozicionare Alekseja Navalnog, Mihaila Hodorkovskog, Iliju Jašina, Gari Kasparova, novinare Alekseja Venediktova, Viktora Šenderoviča i neke predstavnike NVO, kao i muzičara Andreja Makareviča.

Po njegovim riječima, njih guraju "prekookeanski sponzori, neprijatelji Rusije koji pokušavaju da ocrne ime vernog saradnika predsednika Rusije".

Na mitingu je nastupio i lider bajkera bliskih Kremlju "Noćnih vukova" Aleksandar Zaldostanov, zvani Hirurg, koji je kazao da svi motociklisti podržavaju Kadirova zbog "poštenja i istine".

Prisutni su nosili plakate "Vanparlamentarna opozicija - doviđenja", "Za Jašinom plače zatvor", "Paraziti pete kolone kao rak na telu Rusije", "Izdaja domovine je kriminal koji ne zastareva", "Liberal u Vladi, kriza u ekonomiji".

Ti plakati su osmišljeni, prema navodima pojedinih ruskih medija, u čečenskom Ministarstvu za informacije. Ruski mediji pisali su da su na učešće na mitingu bile obavezne sve državne strukture, fakulteti, novinari.

Čečenski lider je prošle sedmice je optužio opozicione političare da žele da u Rusiji naprave "krvavi obračun".

XS
SM
MD
LG