Dostupni linkovi

Španski Podemos spreman na koaliciju sa socijalistima


Lider španske ljevičarske partije Podemos Pablo Iglesijas izjavio je u petak da je spreman da uđe u koaliciju sa socijalistima i manjom partijom Ujedinjena ljevica čime bi se izašlo iz jednomjesečne neizvjesnosti oko formiranja vlade.

Iglesijas je rekao da bi tri lijeve stranke trebalo da naprave "vladu promene" i da broj mjesta u vladi bude određen prema rezultatima decembarskih izbora.

Vladu bi vodio lider socijalista Pedro Sančes, dok bi Iglesijas, prema njegovom prijedlogu, bio vicepremijer.

Iglesijasov iznenadni prijedlog je uslijedio poslije višesedmičnih bezuspješnih razgovora poslije izbora na kojima nijedna partija nije osvojila većinu u parlamentu.

Iglesijas je posle razgovora s kraljem Felipeom koji imenuje mandatara, rekao da "više nema vremena za oklijevanje".

Kralj Felipe trebalo bi danas da se sastane s dosadašnjim konzervativnim premijerom Marijanom Rahojem i s liderom socijalista Pedrom Sančesom.

Od 350 mesta u Parlamentu, na izborima 20. decembra najviše glasova dobila je konzervativna Narodna stranka 123, što je, međutim, nedovoljno za formiranje većine, zatim socijalisti 90, a ljevičarski Podemos 69 poslanika.

Nedavno osnovana konzervativna liberalna stranka Građani na četvrtom je mjestu, sa 40 poslaničkih mandata. Ujedinjena ljevica je osvojila dva mjesta.

XS
SM
MD
LG