Dostupni linkovi

Orešković predstavio program vlade, naglasak na ekonomiji


Mandatar za sastav hrvatske vlade Tihomir Orešković predstavio je danas u Saboru program i istakao da su njegovi glavni ciljevi poboljšanje ekonomskih prilika i podizanja životnog standarda gradjana.

Orešković, koji je kandidat Domoljubne koalicije koju vodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Mosta, očekivano je naglasak stavio na ekonomiji i finansijama kojima je bio posvećen gotov cio govor.

On je na početku govora citirao izjavu američkog generala Džordža Patona: "Prihvatite izazov, tako da možete osjetiti draž pobjede".

On je najavio da je plan da Hrvatska do 2020. doživi transformaciju u ključnim područjima - ekonomskom rastu, konkurentnosti i kvalitetu života.

Među ciljevima je naveo osiguranje godišnjeg rasta BDP-a za više od tri odsto i smanjenje javnog duga na manje od 80 odsto BDP-a do 2020, kao i smanjenje deficita na manje od tri odsto BDP-a do 2017. Takođe je rekao da mu je cilj smanjivanje nezaposlenosti ispod 14 odsto i povećanje BDP-a po glavi stanovnika za 2.000 eura.

Kao pet ključnih pokretača Hrvatske naveo je efikasan javni sektor, poslovnu konkurentnost, ulaganja i EU fondove, smanjenje javnog duga i reforma zdravstva i obrazovanja. On se kratko osvrnuo i na problem izbjeglica rekavši da će se o tome konsultovati sa susjednim državama i Evropskom unijom.

Na njegovo izlaganje bilo je 11 replika, uglavnom poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) koji su isticali da je njegov program popis lijepih želja, da nije samostalno birao ministre, da ne poznaje Hrvatsku, ali i da nije rekao ništa o vanjskoj politici.

Poslanici SDP-a ru tražili da se Orešković izjasni o spornim izjavama kandidata za ministra branitelja Mija Crnoje da će osnovati "registar agresora i izdajnika" i kandidata za ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji je ranije rekao da je antifašizam floskula i da je rat 90-tih jedini iz kojeg su Hrvati u 20. stoljeću izašli kao istinski pobjednici.

Poslije rasprava, koja će potrajati više sati, očekuje se glasanje.

XS
SM
MD
LG