Dostupni linkovi

Kameron najavio oštre mjere protiv Moskve


Velika Britanija će preduzeti oštre mjere protiv Rusije nakon objavljenih rezultata istrage o smrti Aleksandra Litvinjenka, rekao je britanski premijer Dejvid Kameron.

Britanski istražioci u izvještaju su zaključili da je ubistvo bivšeg špijuna Litvinjenka, koji je otrovan radioaktivnim polonijumom-210 u Londonu 2006. godine, vjerovatno "odobrio" ruski predsjednik Vladimir Putin.

Birtanski premijer okvalifikovao je ubistvo kao "apsolutno užasavajuće" i naglasio da istraga "potvrđuje ono u šta se vjerovalo".

Rusija je cijelu britansku istragu nazvala "apsurdnom". Portparol britanskog premijera ranije je rekla da je Vlada Velike Britanije rezultate istrage primila "krajnje ozbiljno" i naglasila da je izuzetno uznemirujuće to što su ubistvo odobrile najviše instance ruske države, prenosi BBC.

"To nije način na koji bilo koja država, a kamoli stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, treba da se ponaša. Nažalost, ovi nalazi potvrđuju ono što su i prethodne vlade vjerovale", saopštila je portparol britanskog premijera.

XS
SM
MD
LG