Dostupni linkovi

Slovenija propušta samo migrante koji u Austriji ili Njemačkoj traže azil


Slovenska vlada u četvrtak je donijela restriktivne mjere za buduće primanje migranata koji se kreću balkanskom rutom i primat će samo one koji dokažu da će azil tražiti u Austriji ili Njemačkoj.

Mjere će se početi primjenjivati za migrante koji stižu u Dobovu vlakom najavljenim večeras oko 22 sata, kazala je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

"Ulazak u Sloveniju bit će dopušten samo onima koji dokažu da će azil zatražiti u Austriji i Njemačkoj, ostali će se odbijati", kazala je slovenska ministrica, dodavši da će se uvesti i pojačana kontrola zelene granice.

Riječ je o recipročnoj mjeri kojom Slovenija reagira na odluku Austrije da ograniči broj migranata kojima će ove i sliijedećih godina odobriti azil, te da naprijed prema sjeveru propušta samo one koji namjeravaju azil zatražiti u Njemačkoj, dok će ostale, te one koji imaju kriminalni dosje ili predstavljaju sigurnosni rizik zadržati nakon granične provjere i vratiti u Sloveniju.

Slovenska je ministrica rekla da ju je o austrijskim restrikcijama i intenzivnijoj kontroli granice sa Slovenijom, te novim kriterijima za primanje izbjeglica, danas obavijestila austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner, te da Slovenija uspješno nadzire slovensko-hrvatsku granicu i kontrolira migrantski val.

XS
SM
MD
LG