Dostupni linkovi

EP sutra o Srbiji: Odlučno nastaviti reforme


Evropski parlament pozdravlja mere kojima se Srbija priprema za pregovore o članstvu s Evropskom unijom i posebno akcione planove za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, pravdi i temeljnim slobodama i poziva vlasti u Beogradu da odlučno nastave sistemske i društveno-ekonomske reforme.

To se navodi u nacrtu rezoluije o kojoj će sutra u Strazburu raspravljati Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) i u kojem se naglašava i važnost pripreme za otvaranje poglavlja 32 o finansijskoj kontroli i 35 koje se tiče normalizacije odnosa s Prištinom, prenosi Beta.

U dokumentu, koji je pripremio izvestilac EP za Srbiju Dejvid Makalister, i koji EP treba da potvrdi i na plenarnom zasedanju, izražava se očekivanje da poglavlja 23 i 24 budu otvorena početkom ove godine, budući da su to poglavlja presudna za reforme pravosuđa i osnovnih prava, uz opasku da se mora ukloniti politički upliv na sudstvo.

Ključno je da se zakoni i reforme sprovedu, dodaje se u nacrtu rezolucije.

EU. Evropski parlamentarci "pozivaju Srbiju da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku usaglasi s politikom Unije, uključujući politiku prema Rusiji" kojoj Beograd nije uveo sankcije poput država članica EU.

U dokumentu se naglašava "uznemirenost zbog nasilja nad novinarima i pretnji u obavljanju njihove profesije".

EP "poziva vlasti da istraže napade na novinare i ponovo podvlači da se mora obezbediti potpuna primena novih zakona o medijima", uz uvid u vlaništvo i finansiranje medija.

Takodje se naglašava potreba bolje zaštite prava manjina i kaže da "autonomija Vojvodina ne može biti dovedena u pitanje, a zakon o sredstvima Vojvodine mora biti usvojen bez odlaganja, kao što predviđa Ustav".

XS
SM
MD
LG