Dostupni linkovi

Kijev demantuje da je Poljska primila milion ukrajinskih izbeglica


Ambasador Ukrajine u Varšavi Andrij Deščica demantovao je danas tvrdnje poljske premijerke Beate Šidlo da je Poljska primila milion izbeglica iz Ukrajina onda kada niko drugi nije hteo da im pomogne i upozorio da su to sve klasični gastarbajteri a da izbeglica nema, pošto Poljska masovno odbacuje zahteve za azil, čak i kada je reč o Ukrajincima iz zona direktno pogodjenih ratnim sukobom.

"Premijerka je govorila o izbeglicama iz Ukrajine. Nema u Poljskoj izbeglica iz Ukrajine. Reč je o ljudima koji ovamo dolaze legalno, rade tu, studiraju, plaćaju porez i u izvesnoj meri doprinose razvoju poljske privrede. Oni nisu izbeglice, nisu dobili takav status i ne dobijaju od Poljske nikakvu socijalnu pomoć", kazao je poljskoj televiziji TVN24 ukrajinski ambasador.

Prema zvaničnim statistikama vizu je za boravak u Poljskoj dobilo prošle godine oko pola miliona Ukrajinaca, još 65.000 je dobilo dozvolu boravka a sa Ukrajincima koji su dobijali radne vize i dozvole za boravak ranijih godina ambasador je procenio da je broj od oko milion Ukrajinaca u Poljskoj realan.

Premijerka Beata Šidlo juče je tokom debate u Evropskom parlamentu o stanju demokratije i pravne države u Poljskoj, na zamerke zašto Poljska koja se obavezala da primi u okviru kvota oko 7.000 izbeglica koje su već u Evropsko uniji ove godine namerava da preseli kod sebe svega 400 njih, kao argument upotrebila to da je Poljska navodno već primila milion ukrajinskih izbeglica.

Taj argument da su u Poljskoj već Ukrajinci, iako su gastarbajteri, kao i u Češkoj i Slovačkoj koje taj argument za odbijanje izbeglica nikada nisu koristile, poljski zvaničnici često potežu kao izgovor zašto nisu u stanju da prime izbeglice iz sadašnjeg talasa sa Bliskog istoka i Afrike, kao i to da moraju da budu spremni za ukrajinski izbeglički talas ako bi sukob u Ukrajini eskalirao.

XS
SM
MD
LG