Dostupni linkovi

Pad na berzama, nafta najjeftinija od 2003.


Svetske berze danas su u dubokim minusima pošto je nastavljen pad cena nafte.

Američka sirova nafta s gubitkom od dva odsto prodaje se za manje od 28 dolara po barelu, što je najniži nivo od 2003, navodi agencija Asošijetid pres.

Japanski indeks Nikei je izgubio više od 20 odsto od svoje maksimalne vrednosti koju je zabeležio u junu.

I britanski indeks FTSE 100 je, kako prenosi Gardijan, pao za više od 20 odsto u odnosu na svoju maksimalnu vrednost.

Pad cena nafte doneo je probleme i Rusiji čija je valuta pala na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar pošto je kurs bio 80,8 rublji za dolar.

Američki berzanski indeksi Dau Džons, Standard end Pur 500 i Nasdak su u minusu od preko dva odsto. Britanski FTSE 100 i francuski KAK 40 su u minusu od oko tri odsto, dok je nemački Daks na minus 2,6 odsto.

Košmar s padom cena nafte dominira i Svetskim ekonomskim forumom koji je danas počeo u švajcarskom mestu Davos, ocenjuje Blumberg.

Direktori naftnih kompanija, političari i bankari prvog dana Svetskog ekonomskog foruma kažu da ove godine možda neće doći do opravka cena nafte pošto veliki proizvodjači nastavljaju da pumpaju naftu, dok se smanjuje apetiti Kine za energentima. S druge strane, povratak iranske nafte na svetska tržista bi dodatno mogao da obori cenu.

“Veoma sam pesimističan kada je reč o stanju na berzama u naredna dva-tri meseca. Ne očekujem scenario iz 2008, ali će se rasprodaja akcija nastaviti”, kazao je za Rojters Andreas Clenow, stručnjak iz ACIES Asset Management, predviđajući dalji pad na finansijskim tržištima od 10 odsto.

XS
SM
MD
LG