Dostupni linkovi

Anketa: 70 odsto Rusa plaši se putovanja u inostranstvo


Velika većina gradjana Rusije, njih 70 odsto, smatra da iz bezbednosnih razloga ne treba putovati u inostranstvo, pri čemu dve trećine Rusa u poslednjih pet godina nije prelazilo granicu, rezultati su istraživanja nezavisnog Levada centra.

Prema danas objavljenim rezultatima ankete, skoro polovina anketiranih (45 odsto) izjavilo je da je postalo suviše opasno posećivati druge države i da od takvih putovanja treba privremeno odustati.

Suprotno mišljenje ima deset odsto ispitanika. Tako je sedam odsto uvereno da opasnosti nema više nego što ih je bilo ranije i da zato nema razloga da se odustaje od putovanja. Još tri odsto je primetilo da se "sada zbog panike može jeftino odmoriti".

Samo 11 odsto učesnika u anketi je izjavilo da stvar nije u opasnosti od terorističkih napada ili prirodnih katastrofa, već u "suviše skupom odmoru u inostranstvu".

Situacija sa stranim turizmom u Rusiji se naglo pogoršala u oktobru i novembru prošle godine, kada je u Egiptu u terorističkom napadu oboren ruski putnički avion, a na granici sa Sirijom ruski bombarder Su-24.

Ruske vlasti su tada prekinule aviosaobraćaj sa Egiptom i zabranile turističke aranžmane za Tursku. Eksperti smatraju da je od tada prodaja tura za inostranstvo opala za 70 odsto u odnosu na 2014. godinu. Pored toga, na prodaju tura imao je uticaj i oštar pad ruske rublje nakon uvođenja zapadnih sankcija.

XS
SM
MD
LG