Dostupni linkovi

AI: Kurdi u Iraku namerno uništavaju arapska sela


Kurdska vojska u Iraku namerno uništava arapska sela pod njihovom kontrolom, a te akcije mogle bi da budu ratni zločini, ocenila je organizacija Amnesti Internešnel (Amnesty International) u izveštaju koji je objavljen danas.

Kurdske snage ruše buldožerima, miniraju i pale hiljade domova u arapskim selima koje su preuzele od Islamske države Irak i Levant (IDIL), navodi se u izveštaju te grupe za zaštitu ljudskih prava.

"Prisilna iseljavanja civila i namerno rušenje domova i imovine bez vojnog opravdanja mogu da dovedu do ratnih zločina", rekla je u saopštenju Donatela Rovera iz organizacije AI.

Rovera koja je sprovela to istraživanje, navela je da je takodje ustanovljeno da su kurdske snage arapskim civilima zabranile da se vrate u svoja sela.

Kurdska regionalna vlada u Iraku rekla je da su civili bili sprečeni da se vrate u svoje domove zbog sopstvene bezbednosti, i ukazala na nagazne mine i ručno pravljene bombe koje IDIL često ostavlja za sobom dok se povlači.

"Zabranom raseljenima da se vrate u svoja sela i rušenjem njihovih domova snage Kurda dodatno pogoršavaju njihovu patnju", rekla je Rovera u saopštenju.

XS
SM
MD
LG