Dostupni linkovi

Han ponovo dolazi u Skoplje


Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je ozbiljno zabrinut za situaciju u Makedoniji i u februaru će ponovo doći u Skoplje kako bi ubijedio opizicionu SDSM da učestvuje na izborima 24. aprila, javila je danas skopska Nova tv.

Pozivajući se na izvor iz Evropske komisije taj mediji je naveo da će Han sredinom februara doći u Skoplje sa preciznim planom u tri tačke kako da natjera opoziciju da učestvuje na izborima i da ti izbori budu kredibilni.

"Ne savršeni, ali kredibilni", dodaje se.

Evrokomesar je, navodi se, ozbiljno zabrinut jer su izbori raspisani bez saglasnostii opozicije, već je to uradila vladajuća većina jednostrano.

Ali Han je, kako navodi Nova tv, zbunjen i time da je SDSM odbila da izbori budu 5. juna, kako je u pregovorima bila predložila vladajuća VMRO DPMNE.

Evropska komisja je, ističe se, svjesna rizika kojima je izložena Makedonija o zato šalje Hana u novu misiju u Skoplje.

Plan Johanesa Hana u tri tačke pod broj jedan predviđa čiste izborne liste u u tom cilju će kapaciteti Državne izborne komisije biti ojačani u svim segmentima, kako je već zatražio predsednik tog tela.

Tačka dva plana predviđa neometan pristup opozicionih partija svim medijima, kao i da SDSM dobije posmatrača u Agenciji za audio-vizuelne medije.

Pod broj tri, Han će napraviti provjeru napretka u pripremi izbora zajedno sa zemljama članicama EU, ODIHR, DIK i makedonskim nevladinim organizacijama, a u toj provjeri će učertvovati i opozicija, navodi Nova tv.

Sobranje Makedonije je kasno sinoć, bez prisustva opoziciione SDSM izglasalo prijelaznu vladu čiji je premijer funcioner VMRO DPMNE Emil Dimitriev. Prelazna vlada treba da organizuje prijevremene parlamentarne izbore koji su zakazani za 24. april.

Premijer Emil Dimitriev u ekspozeu je rekao da prijelazna vlada garantuje fer i demokratske izbore i dodao da će sve državne institucije dati maksimalnu podršku izbornom procesu.

XS
SM
MD
LG