Dostupni linkovi

Stefanović: Potreban jasan stav Evrope o migrantskoj krizi


Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas u Pragu da je za migrantsku krizu potreban jasan odgovor Evrope o tome kako će se postupati prema ekonomskim migrantima, da li će se ti ljudi vraćati i na osnovu čega, da li će biti primljeni u Evropi i da li će im se odobravati azil.

Stefanović, koji učestvuje na ministarskom sastanku Višegradske grupe i zemalja na balkanskoj ruti, kazao je da je važno da svi partneri u EU, kao i zemlje u regionu, razumijeju da pitanje migrantske krize nije nešto što samostalno može da riješi bilo koja zemlja.

"Samo zajedničkom razmjenom podataka spremnije ćemo dočekati proljeće, kada se očekuje veći priliv migranata i pojačan migratorni talas. Srbija će, kao partnerska zemlja koja želi da pomogne, nastaviti da bude posvećena ovom pitanju, ali nam je važno da imamo jasne odgovore od Evrope i drugih partnera", kazao je je Stefanović, a saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je ukazao da je sastanak Višegradske grupe, na kome se razgovara o migrantskoj krizi i položaju zemalja na balkanskoj ruti, važan za Srbiju zbog poboljšanja uslova registracije, pažljivije i bolje kontrole kako zbog migranata, tako i zbog bezbjednosti građana Srbije.

Stefanović je kazao da potreban jasan stav Evrope o tome kako treba da postupati sa onima koji nemaju pravo na azil.

XS
SM
MD
LG