Dostupni linkovi

Lajčak: Normalizacija odnosa sa Kosovom uslov za uspješnu integraciju u EU


Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je danas u Beogradu da je normalizacija odnosa s Kosovom uslov za uspešnu integraciju Srbije u Evropsku uniju (EU), ali da to ne znači priznanje Kosova već primjenu sporazuma kojima se uređuju međusobni odnosi.

U predavanju o evrointegracijama Srbije na Fakultetu političkih nauka Lajčak je kazao da članstvo Srbije u EU treba da bude prioritet i da za zemlju ne postoji bolja alternativa od evrointegracija.

Kao tri najvažnija pitanja u tom procesu Lajčak je, kao prvo, naveo princip 'kvalitet iznad brzine', rekavši da zemlja mora da uđe u EU kada je apsolutno pripremljena.

Drugo je vladavina prava, bez čega nijedna zemlja ne može da funkcioniše i zato su ključna poglavlja 23 i 24, kazao je slovački ministar.

Kao treće pitanje važno za uspešnu integraciju srbije u EU Lajčak je naveo normalizaciju odnosa sa Kosovom naglasivši da to ne znači priznanje već da se očekuje primena sporazuma koji uređuje odnose sa Kosovom.

Iz Beograda šef slovačke diplomatije putuje u Prištinu gdje će otkriti spomenik slovačkim vojnicima poginulim na povratku iz misije Kfora i razgovarati sa kosovskim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG