Dostupni linkovi

Štajnmajer: Zatvaranje granica ne rješava problem izbjeglica


Zatvaranje granica neće riješiti izbjegličku krizu, poručio je u utorak 19.januara, šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

"Rješenje...nije u zatvaranju granica", rekao je njemački ministar novinarima u Berlinu, reagujući na izjavu svog kolege iz vlade, zaduženog za saobraćaj, koji je pozvao na zatvaranje granica.

Štajnmajer smatra da je od ključne važnosti u prvi plan staviti sukob u Siriji, kao i sarađivati sa zemljama u susjedstvu Sirije kako bi se priliv izbjeglica držao pod kontrolom, prenosi Reuters.

Takođe, važno je uspostaviti "hot-spotove" u Grčkoj i Italiji, rekao je on.

Njemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint pozvao je kancelarku Angelu Merkel da se pripremi za zatvaranje njemačkih granica da bi se zaustavio priliv azilanata, ističući da Berlin mora sam da djeluje ako se ne postigne širi evropski sporazum o izbjeglicama.

Dobrint je naveo da Njemačka više ne može svijetu da "pokazuje prijateljsko lice", što je, kako navodi Reuters, poruka koju je upotrijebila Merkelova kada su izbjeglice prošlog ljeta počele u velikom broju da pristižu u Njemačku.

"Svima bih nama savjetovao da se pripremimo za plan B", rekao je Dobrint.

XS
SM
MD
LG