Dostupni linkovi

Cijene nafte malo porasle, OPEK predviđa oporavak


Cijene nafte danas su porasle poslije saopštenja kartela proizvodjača OPEK da će se cijene oporaviti ove godine, prenio je BBC.

Nafta brent u Londonu je pala na 27,67 dolara, što je najmanje od 2003, da bi potom poskupela na 28,7 dolara. Cijena nafte u Njujorku je bila 29,65, pošto je prethodno pala na 28,36 dolara.

Investitori strahuju da će ukidanje zapadnih sankcija Iranu doprinijeti preplavljenosti tržišta, ali analitičari kažu da je nafta već pojeftinila zbog vraćanja iranske nafte na tržišta.

OPEK je u januarskom izvještaju naveo da očekuje da će cijena nafte tokom ove godine početi da se opravlja, pošto se predviđa da u narednih šest mjeseci države koje nisu članice kartela neće moći da održe proizvodnju na sadašnjem nivou.

BBC navodi da je cijena nafte pala zbog prevelike snabdjevenosti, uglavnom zato što je američka nafta iz uljnog škriljca preplavila tržište. Istovremeno je smanjena potražnja zbog usporenja privrednog rasta u Kini i Evropi.

U ljeto 2014. barel nafte je vredeo preko 100 dolara, da bi tokom protekle godine najviša cijena bila oko 60 dolara. Krajem 2015. je pala na ispod 40 dolara.

XS
SM
MD
LG