Dostupni linkovi

Francuska proglasila vanredno ekonomsko stanje


Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je danas da je Francuska u "vanrednom ekonomskom stanju", i poručio da je vrijeme za redefinisanje ekonomskog i socijalnog modela, javlja američka agencija AP.

Oland je predstavio niz ekonomskih mjera u godišnjem obraćanju poslovnim liderima, s ciljem podsticanja stagnirajućeg ekonomskog rasta Francuske i smanjenja hronične nezaposlenosti, prenosi AP.

Kako javlja britanski list Financial Times, Oland je rekao da je Francuska u ekonomskom i bezbjednosnom vanrednom stanju, zbog čega je najavio seriju mjera za smanjenje konstantno visoke stope nezaposlenosti, kao i dodatne subvencije za male kompanije.

Predložene mjere su, kako ocjenjuje američka agencija AP, relativno skromne, a Oland je naglasio da njima neće biti dovedena u pitanje 35-satna radna sedmica.

Među predloženim mjerama su i koraci koji bi trebalo da ohrabre kompanije na zapošljavanje, kao i novi stručni programi obuke za pola miliona radnika, navodi AP.

Agencija AFP prenosi da je francuski predsjednik obećao da će potrošiti više od dve milijarde eura na paket mjera za borbu protiv visoke nezaposlenosti.

XS
SM
MD
LG