Dostupni linkovi

Draganu Velikiću NIN-ova nagrada za roman "Islednik"


Književniku Draganu Velikiću dodijeljena je danas NIN-ova nagrada za roman "Islednik" u izdanju "Lagune".

Odluku je donio žiri u sastavu Božo Koprivica (predsjednik), Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović.

Za nagrađeni roman "Islednik" Dragana Velikića glasali su Pantić, Paunović i Krstić, za "Anđeo atentata" Svetislava Basare u izdanju "Lagune" Jasmina Vrbavac, a za roman Vuleta Žurića "Republika Ćopić" (Službeni glasnik) glasao je Koprivica.

U najužem izboru bile su i knjige "La Sans Pareille" Milisava Savića (Agora), "Park Logovskoj" Dane Todorović (Geopoetika) i "Rajska vrata" Ljubice Arsić (Laguna).

Prema riječima Pantića, nagrađeni roman "sugestivno i slojevito je ispripovijedana priča o uslovljenosti pojedinca složenim egzistencijalnim okolnostima na koje se ne može racionalno uticati".

Žiri je ocijenio da je Velikić svojim romanom uobičajnu arhetipsku relaciju otac-sin zamijenio preispitivanjem odnosa majke i sina, presudnog za oblikovanje jedne umetničke biografije.

"Uspevajući da ostvari ravnotežu između prefinjeno emocioinalnog ispovednog tona i hronike minulog vremena i konkretnog prostora, ispunjenog međusobno uslovljenim sudbinama, prepuštenim hirovima istorije, Velikić romanom "Islednik" ostvaruje visok umetnički domet pripovednim postupkom, temom i prepoznatljivim stilom, reprezentativan za savremeni srpski roman", zaključio je žiri.

Velikić, koji je već osvojio NiN-ovu nagradu za "Ruski prozor" 2007. godine, rekao je da je izuzetno iznenađen odlukom žirija pa zato nije ni pripremio govor i dodao da će ono što bi htio da kaže, čitaoci moći da pročitaju u narednom broju NIN-a.

Velikić je rekao i da ga izuzetno veseli što je za proglašenje dobitnika sala bila prepuna, što "potvrđuje značaj koji se daje NIN-ovoj nagradi".

XS
SM
MD
LG