Dostupni linkovi

Deir el-Zor: IDIL otela 400, ubila preko 300 ljudi


Militanti Islamske Države Iraka i Levanta su u u sirijskom gradu Deir el-Zoru ubili 300 ljudi, ali i oteli najmanje 400 civila, uključujući žene i decu, nakon što su u ofanzivi na grad zauzeli deo teritorije.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopštila da je IDIL, nakon jučerašnjeg napada na Deir el-Zor, otela najmanje 400 civila iz kvarta Al-Bagalijeh, kojeg su zauzeli, kao i iz okolnih delova severozapada grada.

"Svi kidnapovani su suniti, a među njima ima žena, dece i članova porodica prorežimskih boraca", izjavio je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman, dodajući da su oni prebačeni u druga područja pod kontrolom ID.

U saopštenju sirijske vlade se navodi da su militanti IDIL-a prethodnog dana u Deir el-Zoru na istoku Sirije ubili čak 300 ljudi, nazvavši taj događaj "užasnim masakrom".

Većina ubijenih tokom jučerašnjih celodnevnih pogubljenja su bili stariji ljudi, žene i deca, a to je jedan od najvećih masakara koje je izvršila ID, čiji pripadnici kontrolišu velika područja Sirije i Iraka.

Oko 80 njih su bili vojnici sirijske vojske i pripadnici paravojnih snaga lojalnih vladi, dok su ostalo bili civili, navela je Opservatorija, dodajući da su mnogi od njih ubijeni iz vatrenog oružja ili odsecanjem glave.

Aktivisti navode da je IDIL u Deir el-Zoru ubijala čitave porodice, zbog njihove navodne saradnje sa sirijskom vojskom.

XS
SM
MD
LG