Dostupni linkovi

NUNS i NDNV traže obrazloženje izbora članova UO RTS-a i RTV-a


Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zatražili su od Regulatornog tela za elektronske medije da javno saopšti kriterijume na osnovu koji su izabrani članovi upravnih odbora dva javna medijska servisa.

U saopštenju, NUNS i NDNV naveli su da se među izabranima nalaze i osobe za koje u javnosti postoji opravdana bojazan da te funkcije neće obavljati u interesu građana Srbije i Vojvodine i javnih servisa.

"Tražimo od članova Saveta REM-a da takođe saopšte da li je na njih vršen politički pritisak prilikom izbora upravnih tela, pa su u velikom broju slučajeva umesto kandidata sa prestižnim biografijama i više puta potvrđenim kompetencijama birali osobe sa problematičnom prošlošću ili stručnoj javnosti nepoznate i po svemu sudeći nedovoljno kompetentne ličnosti", navedeno je u saopštenju.

NUNS i NDNV su upitali kako je moguće da se u Upravnom odboru RTS-a našla Ljiljana Đurđevac koja je "jedna od zloglasnih novinarki" iz perioda Miloševićevog režima i pritom i stalno zaposlena u REM-u.

"U najmanju ruku je neetično da REM u upravni odbor javnog servisa izabere svoju uposlenicu", ocenjuje se u saopštenju.

Upitali su i kako je moguće da politički analitičar izuzetno blizak Srpskoj naprednoj stranci Branko Radun postane jedan od upravitelja RTS-a "ukoliko to nije upravo bliskost sa vlašću".

"Šta je to preporučilo estradnu umetnicu i učesnicu u rijaliti-programima Zoricu Šujicu da postane članica UO RTS? Kako je moguće da jedna od savetnica u kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića postane članica UO RTS? Šta je na kraju preporučilo za člana UO RTV-a Ištvana Terenjija, referenta prodaje u građevinskoj firmi?", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da javnost mora da bude obaveštena o biografijama svih izabranih članova, njihovim kompetencijama, kao i sa obrazloženjem REM-ovih odluka, da bi mogla da shvati zašto su oni proglašeni prikladnijim nego mnogi ugledni kandidati za upravne odbore javnih medijskih servisa koji nisu izabrani.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG