Dostupni linkovi

Izbjeglička kriza: Merkel pod sve većim pritiskom


Premijer pokrajine Bavarske Horst Zehofer, koji je istaknuti politički saveznik njemačkog kancelara Angele Merkel, zaprijetio je danas da će Vladu tužiti zbog politike "otvorenih vrata" prema izbjeglicama.

On je najavio da će saveznim vlastima poslati pisani zahtjev da u narednih dvije sedmice vrate "odgovarajuće uslove" na granicama preko kojih je samo tokom prošle godine stiglo milion izbjeglica i migranata.

"Ukoliko zahtjev ne bude poštovan, pokrajinske vlasti neće imati drugog izbora, osim da podnesu tužbu saveznom Ustavnom sudu", rekao je Zehofer.

On je u proteklih nekoliko mjeseci Angeli Merkel objavio niz ultimatuma kako bi izvršio protisak na nju da preduzme hitnu akciju za ograničenje priliva migranata, ali je na kraju popuštao.

U Bavarskoj je na vlasti Zehoferova Hrišćansko socijalna unija /CSU/ koja je sestrinska partija Merkelove Hrišćansko demokratske unije /CDU/.

Pokrajinski ministar finansija Markus Šoder rekao je ranije da politika Merkel prema izbjeglicama "nije demokratski legitimna" i istakao je da bi parlament trebao da glasa o ovom pitanju.

XS
SM
MD
LG