Dostupni linkovi

Hamond: Uhapšeno 600 Britanaca, pristalica IDIL-a


Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond rekao je da je od 2012. godine ukupno 600 britanskih državljana uhapšeno u pokušaju da uđu u Siriju kako bi se pridružili Islamskoj državi Iraka i Levanta (IDIL) i drugim militantnim organizacijama.

Hamond je tokom posjete jugu Turske izjavio da je u proteklih četiri godine 800 drugih britanskih državljana uspjelo da uđe u Siriju, a da se za polovinu od tog broja vjeruje da su još unutar te zemlje.

Šef britanske diplomatije naveo je da britanske i turske obavještajne službe zajedno rade na sprečavanju više stotina Britanaca da odu u građanski rat i da su pojedini zaustavljeni na britanskoj granici, a drugi u avionima ili vozovima po dolasku u Istanbul.

Britanski dnevnik "Gardijan" navodi da su pojedini uhapšeni vraćeni u Velikoj Britaniju, a da su ostali u Turskoj, gdje su prekršili zakon pokušajem ili namjerom da ilegalno pređu granicu sa Sirijom.

Za britanske ekstremiste Turska je glavna destinacija na putu ka Siriji. Poznato je da je najmanje 50 britanskih militanata, za koje se zna da su poginuli, boreći se na strani IDIL-a ili Al Kaidinog sirijskog ogranka "Džabat al Nusra", u Siriju stiglo preko Turske.

XS
SM
MD
LG