Dostupni linkovi

Podrška Merkel opala za dva odsto posle Kelna


Podrška nemačkoj vladajućoj koalicijikancelarke Angele Merkel opala je za dva procenta nakon masovnih napada na žene za koje se optužuju migranti u Kelnu tokom novogodišnje noći.

Jedna od prvih anketa ove godine koju je sprovela televizija ARD, pokazuje da je tesna većina Nemaca skeptična po pitanju da li Nemačka može da savlada veliki priliv migranata.

Anketa sprovedena 12. i 13. januara navodi da je podrška vladajućoj koaliciji opala na 37 odsto, prenosi Rojters.

Sa druge strane, podrška antiimigrantskoj Alternativi za Nemačku (AfD) koja je intenzivirala kritiku na račun politike kancelarke prema izbeglicama nakon napada u Kelnu, porasla je za jedan procentni poen i sada iznosi 10 odsto.

Nemačka policija registrovala je 652 krivične tužbe u vezi sa događajima u Kelnu od kojih se 331 odnosi na seksualne napade.

Na pitanje da li se slažu sa optimitističnom mantrom Angele Merkel o tome da Nemačka može da savlada izazove izbegličke krize,51 odsto ispitanika izražava sumnju u to, dok 44 odsto podržava poziciju kancelarke.

Nemci su podeljeno odgovorili i na pitanje da li ih priliv migranata plaši - 48 odsto njih odgovara pozitivno, dok 50 odsto ispitanika kaže da to za njih nije izvor zabrinutosti.

XS
SM
MD
LG