Dostupni linkovi

VSTV se protivi bilo kakvim pritiscima na rad bh pravosudnih institucija


Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH pružilo je putem saopštenja, povodom "pritisaka kojim su putem medija izloženi Sud i Tužilaštvo BiH", snažnu podršku radu ovih institucija i naporima koji, u skladu sa zakonom, preduzimaju u borbi protiv počinilaca svih krivičnih djela iz njihove nadležnosti.

VSTV BiH se protivi bilo kakvim pritiscima na rad pravosudnih institucija, a posebno onima koji mogu dovesti u pitanje nepristran i nezavisan rad sudova i tužilaštava.

Također, VSTV BiH je osudilo svaku vrstu napada na nosioce pravosudnih funkcija, sudije i tužioce, koji "vrijedno i predano rade na izuzetno teškim i kompleksnim slučajevima", posebno u oblasti korupcije i organizovanog kriminala, a koji predstavljaju izvor velike zabrinutosti cjelokupne bh. javnosti.

"Obzirom na način na koji se spomenuti pritisci provode, pozivamo sve medije u BiH da pruže podršku radu pravosudnih institucija kako bismo, zajedničkim naporima, osigurali punu vladavinu prava i sankcionisanje svih pojedinaca, koji su se ogriješili o zakon, nezavisno od pozicija na kojima se nalaze", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG