Dostupni linkovi

Sud i Tužilaštvo BiH o političkim pritiscima na njihov rad


Sud i Tužilaštvo BiH osudili su pokušaje grubog političkog pritiska na njihov rad i poručili da će djelovati nezavisno i u skladu sa najvišim pravosudnim standardima.

"Sud i Tužilaštvo BiH neće dozvoliti da nezadovoljni pojedinci, koristeći se moćnim medijskim sredstvima, dovode u pitanje nepristrasan i nezavisan rad ovih institucija koje su nepokolebljive u namjeri da procesuiraju sve koji su svojim radnjama došli u sukob sa zakonom. Tu niti može, niti će biti, bilo kakvih izuzetaka", ističe se u zajedničkom saopštenju Suda i Tužilaštva BiH.

Iz Suda i Tužilaštva ocjenjuju da je potpuno neprimjereno da političke stranke na otvoren način vrše pritisak na rad pravosudnih institucija i predvode medijski linč tužilaca i sudija.

U saopštenju se napominje da su i do sada procesuirani predstavnici političkih stranaka, ali da nikada nisu bili izloženi ovakvoj vrsti otvorenog pritiska.

Iz Suda i Tužilaštva poručuju da će krivični postupak koji se vodi biti proveden nezavisno i po najvišim pravosudnim standardima i niko neće moći, političkim pritiscima, uticati na njegov krajnji ishod.

Iz ovih provosudnih institucija pozivaju pojedine političke predstavnike da svoju energiju usmjere na političke, socijalne i ekonomske reforme i da ostave na miru Sud i Tužilaštvo BiH da nesmetano rade svoj posao.

"Svi koji pošteno rade i žive od svog rada nemaju nijedan razlog za strah od Suda i Tužilaštva BiH. Oni drugi, koji su se na bilo koji način ogriješili o zakon, svakako imaju razlog za zabrinutost", navodi se u saopštenju Suda i Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG