Dostupni linkovi

Hag traži izvještaje o nalogu za hapšenje članova SRS-a


Haški tribunal izdao je nalog srpskim vlastima da mu šalju mjesečni izvještaj o provođenju naloga za hapšenje članova Srpske radikalne stranke.

Petar Jojić, Jovo Ostojić i Vjerica Radeta optuženi su za nepoštivanje suda zato što su prijetili, zastrašivali, nudili mito i na druge načine utjecali na svjedoke u slučaju protiv lidera SRS Vojislava Šešelja, navodi sud.

Sudsko vijeće podsjeća da je optužnica protiv njih podignuta 30. oktobra 2012. godine, a da su nalozi za hapšenje i predaju izdati 19. januara 2015. godine.

U odluci suda dostavljenoj medijima navodi se da Srbija do danas nije provela naloge za hapšenje, a da je sudsko vijeće našlo da su objašnjenja koja su za to data nemeritorna.

"S obzirom da Srbija ima zakonsku obavezu da provede naloge za hapšenje bez odlaganja. Haški sud nalaze Srbiji da podnosi mjesečne izvještaje sudskom vijeću o naporima da se optuženi uhapse", navodi se u odluci suda koju je potpisao predsjedavajući sudija Alfons Ori.

Prvi takav izvještaj srpske vlasti treba da dostave 1. februara.

Lider SRS Vojislav Šešelj optužen je pred Haškim tribunalom za ratne zločine od 1991. godine do 1993. a privremeno je iz zdravstvenih razloga pušten na slobodu dok čeka presudu.

XS
SM
MD
LG