Dostupni linkovi

Keri zahvalan Iranu na saradnji


Državni sekretar SAD Džon Keri izrazio je zahvalnost Iranu na saradnji prilikom oslobađanja 10 američkih mornara koji su povredili iranske teritorijalne vode.

"Želim da izrazim zahvalnost iranskim vlastima na saradnji i na glatkom rešavanju ove situacije", naveo je Keri u saopštenju, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, to što je situacija rešena na miran i efikasan način dokaz je ključne uloge koju diplomatija igra u obezbeđivanju sigurnosti, bezbednosti SAD.

Prethodno je Pentagon saopštio da nema indikacija da su mornari povređeni dok su bili pod iranskim nadzorom

Iranska revolucionarna garda (IRGC) saopštila je ranije danas da je oslobodila 10 američkih mornara, javila je državna televizija, preneo je Rojters.

Načelnik generalštaba iranske vojske Hasan Firouzabadi izjavio je ranije danas da bi zadržavanje dva američka patrolna broda i 10 mornara trebalo da bude lekcija članovima američkog Kongresa koji pokušavaju da uvedu Iranu nove sankcije.

Mornari su proveli noć u iranskoj bazi na ostrvu Farsi u Persijskom zalivu, a očekuje se da će danas biti prebačeni na američki brod u tom regionu.

Portparol Pentagona Piter Kuk rekao je da su se brodovi kretali između Kuvajta i Bahreina kada su SAD izgubile kontakt sa njima.

XS
SM
MD
LG