Dostupni linkovi

Rast na svetskim berzama uprkos padu u Kini


Svetske berze nastavile su danas oporavak pošto su zabeleženi dobici uprkos novom padu na glavnoj kineskoj berzi.

U Evropi, nemački berzanski indeks Daks je u plusu jedan odsto, francuski KAK-40 za 1,4 odsto, a britanski FTSE 100 za 1,1 odsto. Na Vol stritu se opet očekuje solidno otvaranje, pošto su fjučersi Dau Džonsa i Standard end Pura 500 u plusu 0,5 odsto.

Berze u SAD i Evropi deluju kao da se oporavljaju uprkos nestabilnosti u Kini. Zabrinutost zbog budućnosti druge privrede u svetu doprinela je velikim padovima na berzama na početku ove godine. Sadašnja stabilizacija, prema nekim analitičarima, deluje kao zatišje pred buru, pa su investitori i dalje oprezni.

Odredjeni optimizam se pojavio u Kini pošto je objavljeno da je izvoz Kine u decembru povećan za 2,3 odsto u odnosu na prošlu godinu kada se računa u juanima, dok je u decembru zabeležen pad od 3,7 odsto. Računato u dolarima, kineski izvoz u decembru je smanjen u odnosu na prošlu godinu, ali je pad i dalje manji od novembarskog.

Uprkos povoljnim vestima, indeks berze u Šangaju, glavne kineske berze, izgubio je danas 2,4 odsto. S druge strane, hongkongški indeks Hang Seng je porastao za 1,1 odsto, južnokorejski Kospi 1,3 odsto, a japanski Nikei 225 za 2,9 odsto.

Cena sirove nafte oporavile se posle većeg pada tokom noći. Iako pad cena nafte od skoro 18 odsto ove godine škodi izvoznicima i energetskim kompanijama, niže cene energenata pomažu mnogim azijskim privredama kojima nedostaju resursi.

Barel nafte u Njujorku je poskupeo za 2,3 odsto na 31,13 dolara, dok je cena nafte Brent u Londonu povećana za 2,2 odsto na 31,55 dolara.

XS
SM
MD
LG