Dostupni linkovi

Sud BiH odredio jednomesečni pritvor funkcionerima SBB-a


Sud BiH odredio je jednomesečni pritvor za Bakira Dautbašića, sekretara Ministarstva bezbednosti BiH, i njegovu saradnicu Bilsenu Šahman, koji su uhapšeni po nalogu Tužilaštva BiH zbog ometanja rada pravosudnih institucija u slučaju "Keljmendi".

Odlučujući o predlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora, državni Sud je doneo rešenje prema kojem pritvor može trajati do 11. februara ili do nove odluke Suda.

Sud je na osnovu podnetih dokaza utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično delo za koje se terete, te im je odredio pritvor zbog postojanja osnovane sumnje da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak.

Sud smatra da postoji osnovana sumnja da bi Dautbašić i Šahmanova ometali krivični postupak uticajem na svedoke ili saučesnike.

Tužilaštvo BiH je na jučerašnjem ročištu navelo da su osumnjičeni pretili i vršili pritisak na svedoka Azru Sarić kako bi ona promenila iskaz i tako zaštitila lidera Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića i narko-bosa Nasera Keljmendija u vezi sa ubistvom sarajevskog kriminalca Ramiza Delalića Ćele 2007. godine.

Naser Keljmendi je, između ostalog, optužen da je naručio i unajmio ubice iz Srbije da 2007. godine u Sarajevu ubiju Ramiza Delalića Ćelu. Dautbašić i Šahmanova su visoki funkcioneri Stranke za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, za kojeg su mediji ranije tvrdili da ima bliske poslovne veze sa Keljmendijem.

XS
SM
MD
LG