Dostupni linkovi

Timermans: Izbeglice moraju da napuste EU ako ne poštuju zakon


Izbeglice koje u Evropskoj uniji (EU) ne poštuju zakone zemlje koja im je dala azil moraju dobro znati da će izgubiti medjunarodnu zaštitu i napustiti EU, izjavio je danas Frans Timermans, potpredsednik Evropske komisije koja je razmotrila nužne mere za rešavanje izbegličke krize.

Ciljajući jasno na nasilje nad ženama koje su za Novu godinu u Nemačkoj počinile izbeglice, Timermans je podvukao da Evropska unija ne želi da se vrati "na način kako su u srednjem veku postupali prema ženama".

Potpredsednik EK je time na konferenciji za štampu odgovorio na pitanje da li bi i cela EU trebalo da posegne za snažnim pooštravanjem zakona prema izbeglicama koje krše zakone, kao što je to učinila Nemačka.

Komesari Evropske komisije su, kako je saopšteno, posebno pažnju posvetili daleko bržoj primeni mera da se zaustavi nekontrolisani priliv imigranata, zaštite spoljne granice EU i šengenski prostor bez unutrašnjih medja.

Za postizanje ovih ciljeva ključno je da Turska potpuno saradjuje sa EU, ali je zaključeno da vlasti u Ankari nisu dosad učinile bitnije napore da zatvore svoje granice prema žarištu izbegličke krize naročito u Siriji, kao i granice s Grčkom, pa je Timermans juče o tome ponovo razgovarao s vlastima u Ankari.

Potpredsednik EK je saopštio da je dobio obećanje turskih vlasti da će priliv migranata preko Turske biti osetno zaustavljen do susreta vodja EU u februaru i ocenio povoljnim to što su turske vlasti od prošlog petka uvele pasošku kontrolu i zahtevaju vize za ulazak lica iz Sirije, ali i mere da se olakša položaj sirijskih izbeglica u Turskoj.

On je rekao da jučerašnji atentat u Istanbulu jasno pokazuje da Turska deli sudbinu s Evropom kad je reč o izazovima terorista i nasilju koje oni čine nad nevinim ljudima.

"U 2016. EU se mora vratiti normalnom funkcionisanju šengenskog režima i učiniti sve u svojoj moći da države članice ne osećaju potrebu da uvode unutrašnje granične kontrole", rekao je potpredsednik EK.

XS
SM
MD
LG