Dostupni linkovi

Poljska vlada spremna da odgovori EK ima li gaženja pravne države


Današnja odluka Evropske komisije da u okviru posebnog mehanizma zaštite pravne države u zemljama članicama razmotri kontroverze oko Ustavnog suda i javnih medija u Poljskoj nije, po oceni poljske vlade, unela nikakve uznemirujuće tonove u odnose Varšave i Brisela.

Kako je rekao portparol poljske vlade Rafal Bohenek, ova institucija će rado poslati Komisiji informacije koje traži.

Iako je to prvi put da Evropska unija pokreće taj mehanizam iz 2014. godine, na kraju koga može da dodje i do oduzimanje prava glasa članici koja gazi principe pravne države, Bohenek je to označio za standardni postupak i dodao da je premijerka Beata Šidlo uputila poziv šefu EK Žanu Klodu Junkeru da dodje u Varšavu.

"Nisu pale nikakve odluke koje bi unele bilo kakav negativni ton na liniji Varšava-Brisel", rekao je portparol nove konzervativne poljske vlade.

Potpredsednik EK Frans Timermans izrazio je danas nakon debate u EK o Poljskoj zabrinutost EK reformama Ustavnog suda i javnog tv i radio servisa i novinske agencije PAP koje je u prvih osam sedmica na vlasti po hitnom postupku sprovela vladajuca konzervativna stranka Pravo i Pravde, bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog.

Potpredsednik EK naglasio je da bez obzira na oštar ton kojim je poljska vlada odgovorila na prva dva pisma u kojima je on u ime EK tražio objašnjenje izmena zakona o Ustavnom sudu, a zatim o javnim medijima, veruje da poljska vlada želi dijalog.

XS
SM
MD
LG