Dostupni linkovi

Identifikovan napadač u Istanbulu koji je pripadao IDIL


Bombaš samoubica koji se razneo u centru Istanbula usmrtivši pri tome 10 stranih turista i ranivši još 15 ljudi, identifikovan je kao Sirijac Nabil Fadli (28), rođen u Saudijskoj Arabiji.

Kako prenose turski mediji, reč je pripadniku ekstremističke “Islamske države” koji se nedavno "infiltrirao" u Tursku gde je došao iz Sirije.

Dnevnik "Sabah" navodi da je bombaš ušao u Tursku kao izbeglica iz Sirije 5. januara. Turska migraciona služba tada mu je uzela otiske prstiju zbog čega su vlasti mogle brzo da identifikuju bombaša.

Širom Turske juče i danas uhapšeno je 68 osoba zbog sumnje da su pripadnici ID, mada nije sigurno da se svi dovode u vezu sa napadom u Istanbulu, navodi AFP.

Među uhapšenima su i trojica ruskih državljana. Turski mediji navode da su osumjičeni navodno bili u kontaktu s “Islamskom državom” u zonama sukoba i da su pružili logstičku podršku ekstremistima.

Istorijski centar Sultanahmet u Istanbulu, blizu turističkih atrakcija Plave džamije i Aja Sofije, ponovo je danas otvoren za pešake.

Policijske inspekcije na tom području posle napada trajale su do jutros, posle čega su na Trg Sultanahmet počeli da dolaze strani novinari i da snimaju Teodosijev obelisk na koji su prolaznici ostavljali crvene karanfile.

Većina poginulih su nemački turisti.

Turski ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala je izjavio da je u bolnici još 11 povređenih lica stradalih u jučerašnjem napadu. Od toga je devet Nemaca, jedan Norvežanin i jedan Peruanac. Dvoje nemačkih turista su u kritičnom stanju.

XS
SM
MD
LG