Dostupni linkovi

UN: Za 15 godina povećan broj migranata za 41 odsto


Broj migranta u 2015. godini porastao je za 41 odsto u odnosu na 2000. godinu, na 244 miliona, a medju njima je bilo 20 miliona izbeglica, prema istraživanju Ujedinjenih nacija.

U izveštaju objavljenom u utorak, navodi se da gotovo polovina migranta dolazi iz Azije, a da je krajnja destinacija velike većine njih Evropa.

Oko 76 miliona, odnosno dve trećine medjunarodnih migranata 2015. godine, došlo je u Evropu. Kada su u pitanju pojedinačne zemlje, najveći broj migranata, 47 miliona, primile su SAD, zatim Nemača i Rusija sa po oko 12 miliona migranata. Iza njih su Saudijska Arabija, Velika Britanija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Oko 104 miliona migranata poreklom je iz azijskih zemalja, 62 miliona iz Evrope, 37 miliona iz Latinske Amerike i Kariba, a samo dva odsto migranata, odnosno četiri miliona dolazi iz Severne Amerike.

Najveću dijasporu ima Indija, sa 16 miliona ljudi, zatim Meksiko (12 miliona), Rusija (11 miliona), Kina (10 miliona) i Bangladeš (sedam miliona).

Medju migrantima ima gotovo jednako muškaraca i žena, a njihova prosečna starost je 39 godina. Prošle godine je 15 odsto migranata bilo mladje od 20 godina.

Migranti su prošle godine činili 3,3 odsto svetske populacije, malo više nego pre 15 godina, kada je taj procenat bio 2,8 odsto. Broj migranata ipak i dalje raste brže nego svetska populacija, što može imati značajne posledice za mnoge regione.

U izveštaju UN se navodi da bi broj stanovnika Evrope od 2000. opao da nije bilo priliva migranata. Čak iako se nastavi trend dolaska migranata, predvidja se da će se evropsko stanovništvo smanjiti tokom narednih 35 godina zbog negativnog prirodnog priraštaja.

XS
SM
MD
LG