Dostupni linkovi

Podemos ne isključuje mogućnost saradnje sa socijalistima


Predsednik španske radikalne levičarske stranke Podemos, Pablo Iglesijas nije danas isključio mogućnost velike levičarske koalicije sa Socijalističkom partijom koja bi formirala novu vladu.

"Moramo da budemo optimisti", rekao je Iglesijas uoči prve sednice novog parlamenta posle izbora održanih 20. decembra.Prvi put posle parlamentarnih izbora, lider Podemosa nije pomenuo zahtev stranke o održavanju referenduma o nezavinosti pokrajine Katalonije, koja je osnovna tačka neslaganja sa socijalistima.

Od 350 mesta u parlamentu, na izborima 20. decembra, konzervativna Narodna stranka odlazećeg premijera Marijana Rahoja dobila je 123, socijalisti 90, a Podemos 69 poslanika. Nedavno osnovana konzervativna liberalna stranka Gradjani na četvrtom je mestu, s 40 poslaničkih mandata.

Španija do sada nikada nije imala "veliku koaliciju" socijalista i konzervativaca i analitičari predvidjaju višemesečno natezanje dok ne bude obrazovana vlada koju bi vodila Narodna partija ili socijalisti, a ne isključuju se ni novi izbori na proleće.

Prema proceduri, na prvom glasanju o vladi u parlamentu, mandatar treba da dobije glasove više od 50 odsto od 350 poslanika. U drugom krugu glasanja, 48 sati kasnije, mora da dobije više glasova "za", nego "protiv".

Prvo glasanje u parlamentu zakazano je za sutra.

XS
SM
MD
LG