Dostupni linkovi

U BiH 64 nelegalna džemata


Zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajić izjavio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" da prema informacijama Islamske zajednice u BiH na području koje ona pokriva postoje 64 nelegalna džemata.

Nakon sastanka proširenog Vijeća muftija (sa članovima Rijaseta IZ-a u BiH) 14. decembra 2015, Vijeće muftija, odnosno reisu-l-ule-ma IZ-a u BiH Husein ef. Kavazović, obavezalo je sve glavne imame da do kraja januara 2016. godine obave razgovore sa organizatorima i predvodnicima paradzemata na području svojih medžlisa.

Iz obznanjenog dokumenta Tuzlanskog muftijstva očito je da bi imami trebali ukazati na štetnost djelovanja tih paradžemata, te zatražiti od njihovih predvodnika da odmah, a najkasnije do kraja februara 2016, prestanu sa održavanjem i organiziranjem vjerskih aktivnosti u objektima koje koriste kao mesdžide, a koji nemaju odobrenje za rad nadležnog organa IZBiH, te ih pozvati da se uključe u rad i aktivnosti džemata Islamske zajednice.

- Riječ je o najvećim podružnicama IZ-a u BiH, Tuzlanskom, Zeničkom, Bihaćkom, Sarajevskom, Mostarskom i Goraždanskom muftijstvu, iako IZ obuhvata i Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, našu dijasporu, Zapadnu Evropu, Sjevernu Ameriku i Australiju.

To su džemati koje predvodi osoba koju nije postavio reisu-l-ulema - kazao je za "Oslobođenje" zamjenik reisu-l-uleme ef. Smajić.

XS
SM
MD
LG