Dostupni linkovi

Austrija najavila oštrije akcije na granici zbog migranata


Austrijske vlasti preduzeće oštrije akcije na svojim granicama kako bi "odvratile" ekonomske migrante i tako smanjila ukupne migracije, rekao je austrijski kancelar Verner Fajman.

Stotine hiljada ljudi koji bježe od ratova i siromaštva na Bliskom istoku, Avganistanu i drugim zemljama, ušli su u Austriju, većina njih na putu za Njemačku tokom protekle godine.

Tokom 2015. godine azil u Austriji zatražilo je 90.000 migranata, što je tri puta više nego u prethodnoj godini, prenio je radio "Orf", pozivajući se na statističke podatke MUP-a.

"Moramo se prebaciti na `plan b`. To znači da, zajedno sa NJemačkom, moramo vratiti ekonomske migrante i tako smanjiti ukupne cifre", rekao je socijaldemokrata Fajman za austrijski list "Krone".

Fajman je napomenuo da austrijske vlasti treba da istraže pravni okvir za razlikovanje migranata koji bježe od ratnih sukoba i onih koji migriraju iz ekonomskih razloga.

"Jedno je sigurno - uskoro ćemo biti aktivniji na našim granicama. Nijemci će, takođe, učiniti više", poručio je Fajman.

XS
SM
MD
LG