Dostupni linkovi

Subotica: Novinari da shvate da političari ne postoje bez medija


Stotinak Subotičana večeras je na Trgu slobode održalo protest "Novinarke i novinari ne kleče", a novinari su poručili kolegama da dignu glavu i da shvate da političari bez medija ne postoje.Novinarka Tatjana Ljubić je kazala da novinarke i novinari, osim smene ministra odbrane Bratislava Gašića zbog uvredljive izjave upućene novinarki Zlatiji Labović, traže i poštovanje novinarske profesije i obračun sa seksizmom i primitivizmom u zemlji.

Ona je parafrazirala pokojnog muzičara Dejvida Bouvija (David Bowie) i kazala da je život u strahu najniži nivo mizerije.

"Ne dozvoljavamo da nas ova vlast svede na kafanske muzičare koji će za sitan novac svirati ono što oni naruče. Oni ne postoje bez nas, i to ne smemo zaboraviti. Odbijamo da živimo u strahu, odbijamo da pristanemo na autocenzuru i odbijamo da klečimo. Pristali smo da budemo na meti, jer je danas na meti svako ko se usudi usprotiviti vlasti", kazala je Tatjana Ljubić.

U okviru protesta održan je i performans tokom kojeg je glumac Arpad Černik ponudio novinarkama da popuše cigarete, a one su ga odbile.

Proglas u kom se predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poziva da predloži Skupštini Srbije smenu ministra odbrane Bratislava Gašića na srpskom i madjarskom jeziku pročitale su novinarke Vanja Kolar i Greta Basiti.

Večerašnjem protestu, prvom u Subotici, osim novinara i gradjana, prisustvovalo je i nekoliko političara iz različitih parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka u Skupštini grada.

XS
SM
MD
LG