Dostupni linkovi

Protest novinara ispred Vlade Srbije


U Beogradu se večeras ispred Vlade Srbije okupilo oko 300 ljudi na protestu "Novinari ne kleče/predsedniče vlade, ko je ministar odbrane" i zatražilo smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede upućene novinarki B92.

Na ulaz u Vlade Srbije postavljen je plakat sa siluetom novinarke iznad koga piše "jedna novinarka", a novinari su nosili papire na kojima je pisalo "Folow me" i "Novinari ne kleče".

Novinarka Antonela Riha pročitala je proglas u kojem je navedeno da se pored Gašićeve smene traži i da se obezbede uslovi za izveštavanje u javnom interesu, da pre svega nosioci važnih političkih funkcija ravnopravno tretiraju žene.

Zahteva se i da se povodom izjava Gašića oglasi i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovaca i da objasni šta je on to radio u vreme svog mandata.

U proglasu se traži i da se po tom pitanju oglasi poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović da kaže odakle mu informacije sa kim se sastaje i o čemu razgovara predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i da kaže da li je Obradović praćen.

U proglasu se traži da se vlasnici, menadžeri i urednici medijskih kuća odupru političkim pritiscima i obezbede novinarima makar minimum njihovih radnih prava.

Prvi protest, "Novinari ne kleče/Smena Gašića" održan je u Beogradu 7. decembra, nekoliko dana nakon uvrede Gašića, a drugi "Novinari ne kleče/Predsedniče Vlade, održite obećanje", 21. decembra u 10 gradova Srbije.

Protest novinara je i večeras kao i prethodni put održan u nekoliko gradova u Srbiji.

XS
SM
MD
LG