Dostupni linkovi

Izvoz Gasproma u Evropu povećan 2015. godine, uprkos tenzijama


Ruski gasni gigant Gasprom saopštio je danas da je zabeležio porast od osam odsto svog izvoza u Evropu 2015. godine, navodeći da to potvrdjuje neophodnost sprovodjenja projekta gasovoda Severni tok 2, kojem se protive neke evropske zemlje.

Gasprom je prošle godine imao izvoz od 159,4 milijarde kubnih metara gasa u zemlje koje nisu bile deo bivšeg Sovjetskog saveza, ili 11,8 milijardi kubnih metara gasa više nego 2014, izjavio je direktor preduzeća Aleksej Miler.Izvoz u Nemačku je povećan za 17,1 odsto, s rekordnih isporučenih 43,3 milijardi kubnih metara gasa. Povećanje od 36,8 odsto zabeležio je izvoz u Francusku, za 12,6 odsto u Italiju i 10,1 odsto u Veliku Britaniju.

Povećanje izvoza dolazi u trenutku zategnutih odnosa s Evropskom unijom, koja je blokirala projekat gasovoda Južni tok prema južnoj Evropi i pokrenula proceduru protiv Gasproma.

Zbog ukrajinske krize, Brisel je ubrzao svoje planove kako bi smanjio zavisnost od ruskog gasa, ali Gasprom tvrdi da jedino može da odgovori na očekivani rast potražnje po konkuretnim cenama.

XS
SM
MD
LG