Dostupni linkovi

Liga socijaldemokrata Vojvodine predala tužbu Ustavnom sudu


Nekoliko stotina pristalica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) održalo je danas protestnu šetnju u Beogradu gdje su Ustavnom sudu Srbije predali inicijativu za ocjenu ustavnosti djela Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžetu Srbije.

Na protestu su gradjani nosili transparente sa natpisom "Pravda za Vojvodinu" i "Gde ste sada ustavobranitelji".

Predsjednik LSV Nenad Čanak kazao je novinarima nakon podnošenja tog dokumenta, da je današnje okupljanje samo simbiličan skup kojim se najavljuje beskompromisna borba za interese Vojvodine i njenih gradjana.

"Ovo je deo kampanje 'Pravda za Vojvodinu' koja traje već duže od 20 godina. Ovo okupljanje je samo upozorenje. Vodite računa šta radite, jer sledeći put ako budemo morali da dolazimo neće biti simbolično", kazao je Čanak.

Ustav Srbije predvidja da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam posto u odnosu na budžet Srbije.

Pokrajinska vlada je prijedlog za ocjenu ustavnosti djelova Zakona o budžetskom sistemu predala 2012. godine, ali Ustavni sud taj prijedlog još uvijek nije razmatrao.

Ustav Srbije predvidio je i obavezu donošenja Zakona o financiranju Vojvodine i to do kraja 2008. godine. Medjutim, zakon do danas nije donjet, na štoEvropska komisija upozorava u svakom izvještaju o napretku Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG