Dostupni linkovi

Počeli pregovori o mirovnom procesu u Avganistanu


Predstavnici Pakistana, Avganistana, SAD i Kine počeli su danas u Islamabadu razgovore u nastojanju da obnove mirovni proces izmedju avganistanskih vlasti i talibana i okončaju 15-godišnji krvavi sukobi.

Savetnik pakistanskog premijera Sartadž Aziz je otvorivši sastanak rekao da glavni cilj treba da bude da se talibani, koji ne učestvuju u današnjim razgovorima, ubede da sednu za pregovarački sto i razmisle o prekidu nasilja.

Aziz je upozorio da ne treba prenagljeno odlučivati koji talibani mogu da se uključe u pregovore i da umesto toga treba izgraditi poverenje i naći način da i najnepopustljiviji sednu za pregovarački sto.

Sastanak delegacija četiri države treba, po njegovim rečima, da "definiše sveukupan pravac procesa pomirenja" i da definiše ciljeve kako bi se stvorilo "pogodno okruženje za održavanje direktnih pregovora avganistanske vlade i talibanskih grupa".

Domaćin razgovora, Pakistan, smatra se ključnim u ubedjivanju talibana da se uključe u pregovore. Kabul je dugo optuživao Islamabad da tajno podržava neke talibanske grupe u Avganistanu.

Prethodni mirovni pregovori su 2015. prekinuti kada je objavljeno da je talibanski vodja Mula Muhamed Omar mrtav već dve godine. To je pokrenulo borbu za vlast i podele medju talibanima po pitanju učešća u daljim pregovorima.

Neki talibani odbijaju bilo kakve razgovore s Kabulom dok ne budu organizovani direktni pregovori sa SAD, dok su neki talibani signalizirali da su spremni da u nekom trenutku pošalju pregovarače.

XS
SM
MD
LG