Dostupni linkovi

Poljska odbacila kritike EU o medijskim propisima


Poljski ministar pravde Zbignjev Ziobro odbacio je kritike Evropske unije i komesara Gintera Etingera o poljskim medijskim propisima pominjući i medijske slobode u Nemačkoj. Reči koje izgovori jedan nemački političar izazivaju najgore konotacije među Poljacima, napisao je poljski ministar.

Zbignjev Ziobro je doveo u pitanje i sam učinak Berlina u vezi sa slobodama medija i aludirao na okupaciju Poljske od strane nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, prenosi Rojters.

Odnosi između Poljske i EU su pogoršani otkako je partija "Prava i pravde" dobila izbore u oktobru na osnovu evroskeptične platforme. Ziobro je odgovorio Etingeru u pismu koje je objavila poljska nacionalna agencija PAP.

"Takve reči, koje izgovori jedan nemački političar, izazivaju najgore konotacije među Poljacima", napisao je poljski ministar. On je, takođe, dodao da je unuk poljskog oficira koji se borio u poljskom pokretu otpora u Drugom svetskom ratu dok je Poljska bila pod "nemačkim nadzorom".

Ziobro je tako reagovao na predlog Etingera koji je rekao za nemački list Frankfurter algemajne cajtung od 3. januara da "ima mnogo razloga da se aktivira mehanizam vladavine prava i Varšava stavi pod nadzor".

XS
SM
MD
LG