Dostupni linkovi

Ostojić: Kroz Hrvatsku prošlo 581.590 migranata


Od početka izbjegličke krize kroz Hrvatsku je prošlo 581.590 migranata, a novost je da je 31 osoba u postupku readmisije, rekao je u subotu tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na konferenciji za novinare u zimskom tranzitnom centru za izbjeglice u Slavonskom Brodu.

Ocijenio je da postupak ide otežano, ali da ga se ipak pridržavaju "susjedi na našoj istočnoj strani".

U skupini za readmisiju nalaze se osobe koje ne zadovoljavaju uvjete uvedene 16. studenoga. Slovenija je tada obavijestila Hrvatsku da prima samo izbjeglice koje dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja - Afganistana, Iraka i Sirije. Istodobno te uvjete primjenjuje i Hrvatska, a o svemu su obaviještene i Srbija i Makedonija. Od uvođenja novih pravila u Šidu je zapriječen ulazak u Hrvatsku za 1.110 osoba, izvijestio je Ostojić.

Ulazak osoba koje ne zadovoljavaju uvjete dogovorene između zemalja kroz koje prolazi izbjeglička ruta, prema ministrovim riječima, događa se zbog kratkih rokova za utvrđivanje identiteta osoba, među kojima su i one bez odgovarajućih dokumenata.

Ostojić je upozorio da bi se dužim zadržavanjem osoba koje ne traže azil u Hrvatskoj kršile međunarodne konvencije.

Ponovio je stav Hrvatske da neće unositi podatke o izbjeglicama u Eurodac sustav, jer bi tako postala povratna hotspot točka za sve izbjeglice koje neće dobiti azil unutar Europske unije. Ostojić je ponovio i da je za unos podataka u Eurodac sustav uvjet funkcioniranje plana EU kojim bi registracija izbjeglica započela u ulaznim hotspotovima u Grčkoj.

XS
SM
MD
LG