Dostupni linkovi

Kotromanović odgovorio Dačiću: Ni Hrvatska nije uplašena


Hrvatski ministar obrane na odlasku Ante Kotromanović odbacio je ocjenu srpskog Ministarstva vanjskih poslova kako je njegova „skandalozna i ratnohuškačka“.

U otvorenom pismu srbijanskom ministru Dačiću Kotromanović kaže kako mu je iznimno drago što su Dačić i Vučić „shvatili vrijednost zalaganja za mir, u kojem, ako ste zaboravili živimo već dugi niz godina.

"Ipak, žao mi je što te vrijednosti niste prepoznali i ranije jer bi, vjerojatno, na taj način spasili na desetke tisuće nevinih žrtava. Podsjećam vas da je 4 ratna sukoba (Slovenija, Hrvatska, BIH i Kosovo) inicirala vaša tadašnja Vlada, u kojoj ste i vi i vaš premijer bili visoki dužnosnici. I zato mi je danas osobno drago čuti da se zalažete za mir i stabilnost regije. Moja izjava nije niti skandalozna niti ratnohušačka. U njoj sam, ako ste pažljivo čitali ili slušali naglasio da Hrvatska sigurno nema nikakve neprijateljske namjere prema Srbiji, da je uvažavamo kao našeg susjeda i podržavamo da postane članicom Europske unije", naveo je Kotromanović.

Hrvatska, kao članica NATO-a ima pravo razvijati vlastiti sustav obrane i ispunjavati NATO ciljeve i sposobnosti za koje se taj Savez zalaže, podsjeća u priopćenju Kotromanović.

On tvrdi kako je skandalozna upravo ocjena iz priopćenja srbijanskog ministarstva kako „Srbija nije ni nervozna ni uplašena, a nadamo se da to neće biti ni Hrvatska kad Srbija poduzme odgovarajuće zaštitne i obrambene mjere“ i poručuje ministru Dačiću da „Hrvatska neće biti nervozna i uplašena jer mi nismo takvi".

"Radujemo se ako smo na bilo koji način pomogli da srpska Vlada odluči izdvajati više sredstava za razvoj vlastite vojske jer je ulaganje u obranu - ulaganje u vlastitu sigurnost. Poštovani gospodine Dačiću, naglašavam još jednom, nema nikakvog razloga za nervozu i uplašenost. Hrvatska je, podsjećam, članica Europske unije i NATO-a koji se zalažu za trajni mir. Svoju zemlju dužni smo voditi, a vojsku opremati kako najbolje znamo, uostalom, kao i vi,“ zaključuje svoj odgovor Dačiću hrvatski ministar obrane na odlasku Ante Kotromanović. .

XS
SM
MD
LG