Dostupni linkovi

Beograd osudio izjave Kotromanovića kao ratnohuškačke


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ocjenilo je danas kao skandaloznu i ratnohuškačku izjavu odlazećeg ministra odbrane Hrvatske Ante Kotromanovića.

"U vrijeme kada se Srbija i njen premijer Aleksandar Vučić, kao i cio region, zalažu za mir, stabilnost i pomirenje, šokirani smo da ministar odbrane Hrvatske govori o nekontrolisanom naoružavanju, čime se direktno upućuju prijetnje Srbiji", navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Srbija nije ni nervozna ni uplašena, a nadamo se da to neće biti ni Hrvatska kada Srbija preduzme odgovarajuće zaštitne i odbrambene mjere", dodaje se u saopštenju.

Kotromanović je danas za regionalnu TV mrežu N1 u Zagrebu komentarisao izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je povodom toga što Hrvatska nabavlja balističke rakete rekao da je pozvao zemlje regiona da se ne naoružavaju i zamolio SAD da Hrvatskoj ne isporučuju oružje.

U izjavi za regionalnu TV mrežu N1 u Zagrebu, Kotromanović je rekao da Srbija nema razloga za nervozu.

"Poručujem Vučiću - nemoj biti nervozan. Nemaš razloga biti nervozan. Mi nemamo nikakve neprijateljske namjere prema Srbiji, to je naš susjed, mi je uvažavamo i podupiremo da postane članica EU. Ali, kao članica NATO imamo pravo na vlastitu odbranu i da razvijamo vlastite sisteme i sredstva. Ovo nije naoružavanje da bismo se takmičili s njima ili pretili nekome, naprosto ovo je cilj sposobnosti NATO", kazao je Kotromanović.

XS
SM
MD
LG